fredag 10 december 2010

Aktningsvärda ledare – anständiga människor

Har just sett och hört Norska Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jaglands anförande i anslutning till utdelningen av fredspriset till Liu Xiaobo.

Starkt och djupt berörande! Talets innehåll, dess syfte, Lius roll satt i ett brett och djupt sammanhang. Mycket starkt och djupt berörande!

I Oslo visas aktning och respekt för riktiga ledare, riktiga människor som modigt, självuppoffrande och för vår skull försöker komma tillrätta med riktiga bekymmer. Känns inte socialdemokraternas interna käbbel och piruetter om vem som ska leda väldigt fjuttig? Hur oändligt avlägset är inte utgångspunkterna bakom fredspriset från Jimmie Åkessons patetiska folkdräktsshow i riksdagen?

Denna tid på året, då Nobelpris delas ut i en mängd olika discipliner, är jag djupt stolt och berörd över vår mänskliga ras oerhörda förmåga att överkomma svårigheter, bete oss anständigt, stötta de grundläggande värderingar som skiljer oss från djuren.

Denna tid på året behövs som ljus i det mörker som befolkas av Jimmie Åkesson-typer, Malmö-antisemiter, oförsonliga fundamentalister från alla möjliga religioner, förödelsespridande fotbollshuliganer, trams-karaktärer i trams-tv, kvasi-existenser som tappat sin inre kompass som människa…

/Utkanten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar